.single.et_pb_pagebuilder_layout.et_full_width_page .et_post_meta_wrapper{display:none;}

 “Ron ter Burg’s Blog.”

“sharing some thoughts, what’s on his mind.”

Verschillende sferen door de kleur van het licht.

Gisteren heb ik jullie in een blogpost een foto van de IJssel bij Zwolle laten zien. Toen ik de complete serie van die avond nog eens bekeek, zag ik twee nagenoeg identieke foto’s, maar met een compleet andere sfeer. Tijd om iets over de kleur van het licht te schrijven.

De oplettende kijker heeft vast al eens waargenomen dat gedurende de dag het licht van kleur verandert. De kleur van het licht wordt aangeduid in graden Kelvin.

Midden op de dag hebben we te maken met wit licht van zo’n 5500 graden Kelvin. Tegen zonsondergang begint het licht een warmere kleur te krijgen en als de zon ongeveer 6 graden boven de horizon staat begint het gouden uurtje. Dit duurt totdat de zon achter de horizon is verdwenen.

Onderstaande foto is rond dit tijdstip gemaakt.

De zon is net onder en je ziet de gouden gloed nog over het water spiegelen.

Zo’n 15 à 25 minuten na zonsondergang (afhankelijk van het jaargetijde) zijn de kleuren op zijn mooist. Doordat de zon van achter de horizon naar boven schijnt worden de kleuren in de lucht voller. Zie onderstaande foto.

 

Als je de schemering verder invalt, dan krijgt de lucht een blauwe kleur (en de omgeving door de weerspiegeling van de lucht ook). De echt mooie blauwe kleur duurt maar kort, maar de kleur is dan ook overweldigend. Zie onderstaande foto.

Zo kan je door de verschillende kleuren van het licht te gebruiken nagenoeg dezelfde foto’s een compleet andere sfeer laten krijgen.

 

De moraal van dit verhaal. Ga niet te vroeg weg (of bij zonsopkomst kom op tijd) nadat de zon onder is. Het licht kan na zonsondergang magische kleuren aannemen.

Terug naar het Blog

Copyright © Ron ter Burg Photography

Alle afbeeldingen en overige content op deze site zijn eigendom van Ron ter Burg Photography. Deze site en content op deze site mag niet worden gedownload, gekopieerd en overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Ron ter Burg. Copyright © Ron ter Burg Photography, all rights reserved.

Verkoop en informatie

Neem voor advies en informatie contact op via:

Telefoon:  +31 (0)6 54 75 55 73
Mail: info@ronterburg.com