Foto’s omzetten naar Zwart-wit in Lightroom

leegleegleeg

Zoals in mijn eerdere weblog item over Zwart-wit landschappen geschreven zijn sommige foto’s mooier als je ze omzet in zwart-wit. Met enige ervaring kan je zelfs in bepaalde situaties goed inschatten of ze beter “werken” in zwart-wit dan in kleur. Ik werk zelf bijna alleen maar in Adobe Photoshop Lightroom. In dit item leg ik uit op welke manieren je een foto kunt omzetten in zwart-wit in Lightroom.

In eerste instantie is het belangrijk om je foto’s altijd in het RAW formaat te maken. RAW geeft je de maximale mogelijkheid om zonder verlies van kwaliteit aanpassingen te doen aan je foto. Ook bij zwart-wit beelden is deze aanpassingen in RAW erg makkelijk.

Een manier om gemakkelijk te beoordelen hoe een foto eruit ziet in zwart-wit is door op de “V” te drukken. Lightroom zet dan de foto om in Zwart-wit. Als het beeld je in zwart-wit aanspreekt, dan kan je het beste eerst een “Virtuele kopie” van de originele foto maken, zodat je altijd het originele beeld in je catalogus hebt staan. Door met je rechter muisknop op de foto te klikken en vervolgens “Virtuele kopie maken” te kiezen verschijnt er een kopie van de afbeelding in je scherm. Dit is geen daadwerkelijk kopie van je foto, maar het is een kopie van de metagegevens in de catalogus waarin de verschillende sets met aanpassingen zijn opgeslagen. (Meer informatie over virtuele kopie├źn maken is hier te vinden: http://r.terburg.net/1j5).

Een andere optie is om geen virtueel kopie te maken, maar een ‘Momentopname” (In de Engelse versie heet dit “Snapshot”). Dit doe je door in de linkerbalk op de + naast “Momentopnamen” te klikken en deze momentopname een naam te geven. Je kan dan altijd weer terug naar deze opname door op de naam te klikken.

Ik maak echter liever een Virtuele kopie en ga vervolgens met dit virtuele kopie aan de slag.

Optie 1: Presets

 

De meest eenvoudige manier om foto’s om te zetten naar zwart-wit (of andere monotone vormen) is het gebruik van presets. Op de plugin-exchange website van Adobe Lightroom zijn verschillende presets te vinden. Ik maak zelf gebruik van een serie van 27 presets samengesteld door Bryan Wheeler. Deze zijn hier te vinden: http://r.terburg.net/1j6

Deze foto heb ik bijvoorbeeld vanuit keur omgezet naar zwart-wit met de preset “B&W Stark” uit deze serie presets. Het is erg leuk om ale presets eens bij een foto langs te lopen. Soms zie je dan verrassende resultaten.

Optie 2: Omzetten naar Zwart-Wit en vervolgens aanpassen

Gebruik de “V” toets of klik op “Zwart-wit” aan de rechterkant in het ontwikkelscherm. De foto is nu door Lightroom omgezet naar Zwart-wit.

Je zou hier tevreden mee kunnen zijn. Ik hou er zelf van om wat meer “drama” aan de foto toe te voegen. Hiervoor heb je een erg handige tool in Lightroom. Klik in de “HSL / Kleur / Zwart-wit” sectie eerst op “Zwart-wit”. Je ziet in de linker bovenhoek een klein puntje. Met dit kleine puntje kan je heel eenvoudig de lichtsterkte van diverse onderdelen in de foto afzonderlijk aanpassen.

Als je bijvoorbeeld de lucht in de foto iets donkerder wilt maken, klik dan op het puntje en verplaats je muis naar de lucht in de foto. Je muisaanwijzer is nu een kruisje en er is naast dit kruisje het aanpassings-icoontje te zien . Verschuif je muis nu van boven naar beneden over de lucht en je zult zien dat de lucht donkerder wordt. Lightroom herkent zelf de kleuren in de lucht en past automatisch die kleuren aan die in de lucht zitten. In het geval van bovenstaande foto zijn dit dus de kleuren Paars en Magenta. De overige kleuren worden niet aangepast. Het is wel zo dat alle paarse en magenta kleuren in de foto worden aangepast. Dus ook het water in dit voorbeeld zal iets donkerder worden. Je kan uiteraard door de schuifjes naast de kleuren te verschuiven ook de aanpassingen doen.

Finetuning van het contrast kan je het beste doen met de zogeheten “Kleurtintcurve”. Met deze curve kan je de Hooglichten, Lichten, Donkere tinten en Schaduwen aanpassen. Onderin de curve kan je de schaduwen oplichten of zwarter maken. Bovenin de curve de “Hooglichten”. Dit doe je door de lijn te verschuiven.

Wat extra drama kan je bereiken door een beetje vignetering toe te voegen. Door met de “Hoeveelheid” en het “Middelpunt” te spelen kan je vrij nauwkeurig de hoeveelheid vignettering bepalen.

Eventueel door met de “Gesplitste tonen” te spelen kan je nog een kleur aan de “Hoog lichten” of “Schaduwen” toevoegen.

Uiteraard moet je niet vergeten om de gebruikelijke correcties te doen zoals ruis aanpassen en stof vlekjes weghalen.

Eindresultaat.

 

Na wat aanpassingen zoals hierboven omschreven te hebben gedaan levert dit de volgende foto op:

Klik op de foto voor een grotere versie.

Veel succes met het omzetten van foto’s naar zwart-wit in Lightroom!

1 Comment

  1. Een goede tutorial. Ik ben hem op dit moment aan het gebruiken om foto’s om te zetten naar oa. zwart-wit. Thanx!

Feel free to Reply

Share This