Hoe krijg je die mooie kleuren?

leegleeg

leeg

Ik krijg veel vragen over de kleuren in mijn foto’s. Veel mensen vragen zich af hoe je mooie verzadigde kleuren in je foto’s krijgt.

De oplossing is vrij gemakkelijk: door te fotograferen met lange sluitertijden worden de kleuren intenser. Lange sluitertijden creëer door het gebruik van filters.

Grijs(gradatie) filters zijn voor landschapsfotografen onontbeerlijk.

Grijsfilters filteren het licht een aantal stops, zodat je langer met lange sluitertijden kunt fotograferen. Zelfs als de zon al boven de horizon is, kan je met lange sluitertijden van 2 à 3 seconden blijven fotograferen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de sterkte van het filter, oftewel hoeveel stops licht het filtert filtert. Een voorbeeld is de “Big Stopper” die tot 10 stops licht filtert.

Grijsgradatiefilters gebruik je om het verschil in licht tussen de lucht en de ondergrond op te heffen of te verminderen. Welke sterkte grijs gradatiefilter je moet gebruiken is afhankelijk van de licht situatie (felle lucht en/of donkere ondergrond).

Zo heb je ND8, ND4 en ND2 filters van bijvoorbeeld Cokin of Lee. Hoe groter het getal hoe meer licht er wordt tegengehouden. Heb je een felle lucht en een donkere ondergrond, dan gebruik je al snel een ND8 filter. Is het verschil niet zo groot, kies dan voor een ND4 of ND2.

Door veel met filters te fotograferen leer je vanzelf de situaties inschatten en weet je vaak van tevoren al wel welk filter je moet gaan gebruiken. Uiteraard kan het histogram je ook goed helpen.

In een eerder artikel over zonsondergangen fotograferen heb ik dit onderwerp al eens behandeld. Dit artikel in te vinden op:http://ron.terburg.net/sunsets/.

Je kan ook combinaties van filters gebruiken om nog langere sluitertijden te gebruiken. Zo heb ik voor bovenstaande foto een ND8 (121F) en een ND8 (121S) grijs gradatiefilter gebruikt om sluitertijden van ongeveer 1 minuut te creëren.

Je kan bijvoorbeeld ook een combinatie van een ND8 Soft en een omgekeerde ND4 gebruiken om langere sluitertijden te creëren. Ook een combinatie van een circulair polarisatiefilter en een grijs gradatiefilter kunnen prachtige resultaten opleveren.

Lee of Cokin?

Vaak wordt mij ook de vraag gesteld of men Lee of Cokin filters moet kopen. Een goed antwoord hierop is moeilijk te geven.

Wil je “top of the bill” filters, dan ben je bij Lee (of Singh Ray) aan het goede adres. Lee filters zijn kwalitatief zeer goede filters, zijn krasvast en hebben een neutrale kleurweergave. Het Lee filtersysteem is echter duur. Een complete set van 3 Nd filters en houder en een adapterring kost als snel Euro 400,00.

Cokin is een goede optie voor als je begint met het fotograferen met filters en/of niet al teveel geld uit wilt geven. Deze filters zijn echter veel minder krasvast en hebben vaak een paarse kleurzweem (die overigens in je foto bewerkingsprogramma wel weer uit de foto te filteren is). Een complete set Cokin filters kost tussen de Euro 150,00 en Euro 200,00.

Voor beide systemen geldt dat de prijs ook erg afhangt welke type filter je neemt. Hoe groter de filters hoe duurder.

Voor meer informatie kan je terecht op de sites van Cokin en Lee.

Veel plezier met fotograferen!

Websites:

Website Lee: http://www.leefilters.com/

Website Singh-Ray: http://singh-ray.com/

2 Comments

  1. bedankt voor deze info.ik wil me een D800e aanschaffen voor landschap en portret.
    kan je deze filters ook voor portret gebruiken?

  2. Deze filters zijn voor portret fotografie minder geschikt. Als je de overgang tussen licht en donker op het model plaatst, dan zal je zien dat het model wordt opgedeeld in een licht en donker deel. Als je ze wel gaat gebruiken, dan zou ik de lichts mogelijke versie gebruiken en de soft grade versie hiervan. Succes! Gr. Ron

Feel free to Reply

Share This