De zonsondergang fotograferen

Met name in deze tijd van het jaar, als de zon laag staat en daarom een lange weg door de atmosfeer moet maken, kan je de prachtigste zonsondergangen fotograferen. Een groothoeklens, filters, laaghangende bewolking, water (meer of zee) en een flinke dosis geduld zijn de ingrediënten voor een mooie foto van de zonsondergang. In sommige situaties kan het echter ook mooi zijn om bepaalde gedeeltes van een zonsondergang of weerspiegeling in het water er uit te lichten. Hiervoor kan een telelens een goede uitkomst bieden.


Materiaal

Een spiegelreflexcamera voorzien van een groothoeklens is de ideale combinatie om een zonsondergang te fotograferen. Met behulp van de groothoek kan je de voorgrond of de wolkenlucht prachtig accentueren. Daarnaast heb je een filterset met grijsgradatie- en polarisatiefilters nodig om het verschil in licht tussen de lucht en de aarde verminderen. Ook is een stabiel statief onmisbaar bij het fotograferen van zonsondergangen. Tegen het eind van de dag is het licht te weinig om nog uit de hand te fotograferen. Dit statief moet geschikt zijn om met je grootste en zwaarste lens met belichtingstijden tot 30 seconden te kunnen fotograferen.

 

Lenzen

De lens die door mij het meest gebruikt wordt voor het fotograferen van zonsondergangen is de Canon EF 17-40 F4 L lens. Met name de extreme groothoek maakt het mogelijk om een mooie diepte te creëren in je foto. Hou er wel rekening mee dat een 17mm op bijvoorbeeld een Canon EOS 10D of 20D zich door de verlengingsfactor gedraagt als een 27mm lens. Op mijn Canon EOS 5D Mark 2 is 17 mm ook echt 17mm door zijn full frame sensor. Let wel op vignettering van de filterhouder bij dit soort extreme groothoeken. Voor andere merken camera’s geldt vaak een andere verleningsfactor of geen verlegingsfactor. Dit is na te lezen in de handleiding van uw camera. Om een gedeelte van een zonsondergang te accentueren of te isoleren kan je gebruik maken van een korte tele(zoom)lens zoals bijvoorbeeld een 70-200 of een 100-400.

Filters

Voor het fotograferen van zonsondergangen maak ik gebruik van Cokin filters. Het Cokin systeem is een modulair systeem met een houder waarin je meerdere filters tegelijk kan schuiven. Dit systeem is niet duur en prima te gebruiken voor het fotograferen van zonsondergangen. Dit systeem is in verschillende formaten verkrijgbaar, namelijk het A, P, Z-Pro en X-Pro systeem. Het A systeem is te gebruiken op lenzen met een diameter tot 62mm, het P systeem is te gebruiken op lenzen met een diameter tot 82 mm, het Z-Pro systeem is te gebruiken op lenzen met een diameter tot 93mm en het X-Pro systeem is te gebruiken op lenzen met een diameter tot 112mm. Uiteraard zijn filters die op de lens zelf geschroefd worden ook geschikt. Het nadeel hiervan is alleen dat deze minder makkelijk te wisselen zijn. De filters die ik gebruik voor het fotograferen van zonsondergangen zijn de volgende:

 • Circulair polarisatie filter, type 164. Dit filter zorgt voor meer contrast in de lucht en verwijderd hinderlijke schitteringen in het water.
 • Grijs gradatie filter, type 120.
 • Grijs gradatie filter, type 121M, ND4.
 • Grijs gradatie filter, type 121S, ND8.
 • Grijs gradatie filter, type 121F, ND8.

De grijs gradatiefilters heffen het contrast (of verschil) tussen de lichte lucht en de donkere ondergrond op. Dit filter heeft een verloop van donker naar licht van boven naar onder. De verschillende types heffen een verschillend contrast op. Het type 120 filter is relatief licht grijs en kan gebruikt worden als er weinig verschil in licht is tussen de lucht en de ondergrond. De ND4 is iets donkerder en de ND8 is vervolgens weer donkerder dan de ND4.

Naast deze materialen is een goed statief onontbeerlijk.

4 Comments

 1. Duidelijke toelichting en geweldige foto’s! Vooral foto 1

 2. Leo

  NERGENS ZO DUIDELIJK HET GEBRUIK VAN COKIN UITGELEGD. BEDANKT, DAAR KAN IK WAT MEE. ONTZETTEND MOOIE PLATEN.

 3. Hey Ron,

  Goed verhaal! Mooie fotos ter ilustratie. de bovenste vind ik de mooiste. In de wintermaanden kan je hele mooie zonsondergangen fotograferen.

  Van Cokin heb ik het grijsverloopfilter. Deze heb ik nog niet vaak mee gewerkt. Dat is wel de bedoeling dit jaar. Sinds een paar dagen heb ik een variabel grijsfilter. Eens zien wat ik daar mee kan gaan uitproberen.
  Dankjewel voor de informatie. Grotendeels was ik op de hoogte 😉

  De laatste Zoom heb ik gelukkig mogen ontvangen.

  Houdt zoom 3 in de gaten. Daar staat de systeemtest in waar ik afgelopen donderdag aan mee heb gedaan.

  Gr. Nicole

Feel free to Reply

Share This