Compositie voor Landschapsfotografie

Aan de hand van bovenstaande foto wil ik jullie de basis elementen van een goede compositie van een landschapsfoto laten zien. Om een goede landschapsfoto te maken dienen we rekening te houden met de volgende basis elementen:

  • 1/3 – 2/3 regel
  • Een diagonale lijn(en) in de foto
  • Een scherp voorgrond onderwerp

1/3 – 2/3 regel

Een foto kan je het beste opdelen in 9 vlakken zoals hierboven in de foto te zien is. Zo is de foto nu horizontaal en vertikaal in 3 delen opgedeeld. Bij een goede landschapsfoto plaats je de horizon zo dicht mogelijk bij de bovenste of onderste horizontale streep (dus op 1/3 of 2/3 van de foto).

Daarnaast wordt de foto het meest interessant als je het voorgrond onderwerp op één van de kruizingen van de lijnen plaatst. Zo krijg je automatisch een diagonale lijn in de foto waardoor de foto meer diepte krijgt.

Diagonale lijn(en) in de foto

Zoals hierboven te zien is kan je in de foto hierboven twee diagonale lijnen herkennen. Eén lijn vanaf het voorgrond onderwerp (de vlonder) rechtsvoor naar de molen linksachter en een lijn van het water dat van linksonder naar rechtsboven wegloopt. Deze lijnen geven de foto meer diepte en dynamiek. Het geeft de bekijker van de foto een lijn of lijnen in de foto waar hij/zij kan beginnen met kijken, via de diagonale lijn(en) wordt de kijker automatisch naar het onderwerp in de achtergrond geleid.

Uiteraard kan je ook met één diagonale lijn in de foto werken. Hou er wel rekening mee dat de mens een voorkeur heeft om van linksvoor naar rechtsachter te kijken, de beste optie is dus een diagonale lijn van links voor naar rechts achter.

Een goed scherp voorgrondonderwerp

Maak je gebruik van een stilstaand onderwerp zoals bijvoorbeeld op de foto de vlonder, dan is het belangrijk dat dit voorgrondonderwerp scherp is. Dit is namelijk het punt waar de bekijker van de foto het eerst naar kijkt. Als het voorgrondonderwerp scherp is zal de attentie waarde vele malen groter zijn dan wanneer het voorgrondonderwerp niet scherp is.

Is je achtergrond onderwerp duidelijk te zien (Zoals de eerste molen op de foto), dan is het noodzakelijk dat dit onderwerp ook scherp weergegeven wordt. Maak gebruik van een klein diafragma (groot F-getal) om de scherpte diepte te vergroten (F8 of F11 zijn vaak voldoende). Is het achtergrondonderwerp moeilijker te zien doordat het relatief klein op de foto weergegeven wordt, dan is de scherpte hiervan van minder belang. Zoals op de foto te zien is, is de laatste molen in de rij niet helemaal scherp weergeven, maar dat is niet storend.

Als je bij het maken van een landschapsfoto deze drie basiselementen in acht houdt, dan heb je een goede basis voor een goede landschapsfoto.

Uiteraard zijn de plaats, het licht, de omgeving etc. etc. ook van belang of een landschapsfoto aanspreekt of niet.

Zie deze tips dan ook als een eerst leidraad naar een goede landschapsfoto. Uiteraard zijn er genoeg uitzonderingen op bovenstaande elementen te verzinnen. Zo is het bijvoorbeeld bij een weerspiegeling in de foto het wel mooi om de horizon exact in het midden te plaatsen.

Bovenstaande tips zijn niet alleen van toepassing bij een landschapsfoto. Ook bij bijvoorbeeld dierportretten is bijvoorbeeld de 1/3 – 2/3 goed te hanteren.

Succes!

1 Comment

  1. Gunther Holstein

    sind schöne aufschlußreiche tips zur bildauf-bzw.einteilung

Feel free to Reply

Share This